بیانیه انجمن در گفتگوی تعاملی با گزارشگر ویژه حقوق بشر

بیانیه

بیانیه انجمن در گفتگوی تعاملی با گزارشگر ویژه حقوق بشر

مرگ و میر ناشی از اعتیاد 6.3 درصد رشد داشته است و طی پنج ماه اول امسال 1188 نفر جان خود را بدلیل اعتیاد و مصرف موادمخدر از دست داده‎اند. بر اساس آخرین آمار پزشکی قانونی مبنی بر مرگ و میر ناشی از اعتیاد، روزانه 8 نفر جان خود را از دست می‎دهند

 
در سی و یکمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، انجمن پیشگیری از آسیب‎های اجتماعی بیانیه‎ای را در گفتگوی تعاملی با گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران منتشر کرد که توسط نماینده انجمن در صحن شورا قرائت شد:
 
جناب رییس
طبق گزارش گزارشگر ویژه بیشترین موارد اعدام در ایران مربوط به محکومان مواد مخدر است، اما بحث مواد مخدر روی دیگری هم دارد. به گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، اعتیاد به مواد مخدر پس از تصادفات رانندگی، دومین عامل مرگ و میرهای غیرطبیعی را در ایران به خود اختصاص داده است.
مرگ و میر ناشی از اعتیاد در پنج ماهه اول سال 93 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6.3 درصد رشد داشته است و طی پنج ماه اول امسال 1188 نفر جان خود را بدلیل اعتیاد و مصرف موادمخدر از دست داده‎اند. بر اساس آخرین آمار پزشکی قانونی مبنی بر مرگ و میر ناشی از اعتیاد، روزانه 8 نفر جان خود را از دست می‎دهند.
 
جناب رییس
این رقم در مقایسه با آمار اعدام مربوط به موادمخدر، رقمی تکان دهنده است. در کنار این آمار اگر کشته شدن 3700 سرباز ایرانی و معلولیت 1200 تن از آنان در راه مبارزه با ورود مواد مخدر راهم بیفزاییم، آنوقت می‎فهمیم بحث مواد مخدر موضوعی بسیار حیاتی و پیچیده برای جامعه ایرانی است.
علیرغم نقض آشکار حق حیات مصرف کنندگان مواد مخدر و خانواده و جوامع مبتلا به، هنوز قاچاق و تجارت مواد مخدر به ویژه در سطوحی که در ایران رخ می‎دهد، جرمی کاملا سازمان یافته است اما از نگاه گزارشگر به عنوان جرم جدی تلقی نمی‎شود و این خود شکلی از نقض حقوق بشری قربانیان است.
ما اعدام را راه حل مناسبی برای پیشگیری از آسیب‎های اجتماعی نمی‎دانیم و با گرفتن جان انسانها مخالفیم، چه اعدام باشد و چه در اثر سوداگری مرگ و قاچاق سازمان یافته موادمخدر. لذا پیشنهاد می‎کنیم با اتخاذ رویکردی عملگرا، جناب گزارشگر به دنبال ارائه راه حلهای راهبردی و مشورت با نهادهای دانشگاهی، مذهبی و قانونگذاری ایران برای وضوح بخشیدن بیشتر به مفهوم جدی بودن یا نبودن این جرم باشند. ما همچنین اصرار می‎کنیم یکی از فرصت‎های برگزاری پنل در اجلاس اصلی شورای حقوق بشر به مسأله جرم موادمخدر که مبتلا به بسیاری از کشورها بوده و بیش از نگاهی سیاست زده نیازمند رویکردی آسیب شناسانه است، اختصاص داده شود.