ایدز چیست؟ بیماری ایدز (AIDS) یا نقصِ اکتسابی ایمنی، یک بیماری عفونی است که سیستم ایمنی بدن انسان را دچار نقص میکند. وقتی که سیستم ایمنی بدن آسیب میبیند، بدن در مقابل ویروسها، باکتریها، قارچها و بیماریها ضعیف میشود و با کوچکترین تهاجم آنها بهبیماری مبتلا میگردد، در حالی که قبلاً بهراحتی با این بیماریها مقابله میکرده و برآنها پیروز میشده است. با شروع این بیماری و پس از بروز نقص ایمنی، با سادهترین میکروبها دچار بیماریهای وخیم میشود.
این بیماری در اثر ورود ویروسی بهنام ویروس انسانی کمبود ایمنی (HIV) بهبدن ایجاد میشود. این ویروس از این جهت خطرناک است که مستقیماً به سیستم محافظبدن یا سیستمایمنی حمله میکند و آنرا از بین میبرد و بدن را در مقابل ویروسها و دیگر عوامل مهاجم آسیبپذیر میکند.
از زمان ورود ویروس انسانی کمبود ایمنی بهبدن تا ایجاد بیماری ایدز، زمانی طولانی لازم است که اینمدت بهتغذیه، سلامت قبلی بیمار و درمان دارویی بستگی دارد.
اگر فردی که رفتار پرخطر داشته، بهموقع برای مشاوره و انجام آزمایش مراجعه کند و در صورت مثبتبودن آزمایش تحتمراقبت قرار گیرد و قبل از ایجاد علایم تحتدرمان قرار بگیرد، احتمالاً یک زندگی طولانی و نسبتاً طبیعی خواهد داشت. تغذیه مناسب نیز بهتأخیر در ایجاد بیماری کمک میکند.
راههای عدم انتقالدانستن روشهایی که از آن طریق عفونت اچآیوی انتقال نمییابد، بسیار سودمند خواهد بود، زیرا موجب میشود که دلنگرانیهای بیمورد در مورد ابتلا به عفونت اچآیوی از بین برود.
این عفونت از طریق تماسهای معمولی، دستدادن، بوسۀخشک، بغلکردن و در آغوشگرفتن، عطسه و سرفه، درکنارهمبودن در اتوبوس یا قطار و وسایل نقلیه انتقال نمییابد.
ویروس اچآیوی در بدن حشرات قادر بهزندگی نیست. پس اچآیوی از طریق نیش حشرات یا تماس با حیوانات منتقل نمیشود.
بر اثر پوشیدن لباس در فروشگاهها ، لمس دستگیره، پول یا اشیاء، عفونت اچآیوی منتقل نمیشود.
استفاده مشترک از تلفن، وسایل حمام، توالتهای عمومی، نوشیدن آب از شیر آب یا شنا در استخری که افراد مبتلا به ایدز در آن شنا کردهاند نیز باعث مبتلاشدن به این بیماری نمیشود.
مزایای مشاوره وآزمایش داوطلبانه اچآیویمشاوره و آزمایش اچآیوی چهبرای کسانی که در نهایت نتیجه آزمایش آنها منفی میشود و چهبرای آنهایی که آزمایش مثبت دارند، دارای فوایدی است و نباید حدس و گمان نسبت به آزمایش منفی یا مثبت مانع انجام آن گردد.
در صورتیکه در نهایت نتیجه آزمایش اچآیوی فرد منفی شود، مشاوره میتواند بهفرد انگیزهای قوی برای منفیماندن بدهد و به فرد کمک میشود تا بتواند رفتارهای پرخطر خود را ترک کند تا همچنان به بیماری مبتلا نگردد. همچنین افراد با آشنایی با بیماری ایدز، راههای انتقال و پیشگیری از آنرا نیز شناخته و میتوانند از خود و اطرافیانشان محافظت کنند.
افراد با نتیجه مثبت آزمایش نیز، علاوه بر اطلاع از وضعیت بیماری خود، بهجستجوی درمان و رفتار بهداشتیتر خواهد انجامید، نسبت بهخدمات درمانی، مراقبتی و حمایتی و مراکز ارائهدهنده آن اطلاعات بیشتری پیدا میکنند.
همچنین آنان در کنار افزایش انگیزه برای سالمماندن و حفظ سلامت دیگران یاد میگیرند چگونه از خود در برابر بیماریها و دیگر عفونتها مراقبتکنند و بیماری را به دیگران انتقال ندهند.